1.5.06



Dilluns, 1 de maig


1 de maig "Tots los Goberns han deixat las cosas tal com estavan: es conducta invariable seguida per tots los homes que gobernan á Espanya, y en aquest punt la cosa té llógica explicació: segons lo senyor Perez de Rosas las ocultacions de fincas y de terras pujan á tres quartas parts de las registradas. Hi há provincias, com las d'Andalucía, que passan de molt aquesta xifra, hi há moltas propietats usurpadas, y los ocultadors y usurpadors son gent grossa y d'encontrastable influencia política".(...)

"No puch seguir al senyor Perez de Rozas, perque allarga massa aquesta carta, peró terminaré consignant un dato aduhit per éll y comprobat. Espanya té unas cinquanta milions d'hectáreas, per l'Hisenda nacional no n'hi há més que 28 milions (...) " (L'Arch de Sant Martí/ 23 d'abril- 1885)


Un centenar de jornalers assalten un 'cortijo' de la duquessa
d'Alba


El Carpio- Els jornalers que ahir van ocupar una finca de la duquessa d'Alba a la localitat cordovesa d'El Carpio han assaltat avui el cortijo que hi ha a dins, que estava protegit per la Guàrdia Civil.

El secretari general del Sindicat d'Obrers del Camp (SOC), Diego Cañamero, ha xifrat entre 700 i 800 les persones congregades a la finca Buena Vista, de les quals un centenar ha aconseguit saltar les tanques i entrar fins al cortijo.

Centenars de jornalers de tot Andalusia van ocupar ahir la finca per protestar pel repartiment de les ajudes procedents de la Unió Europea, que "no serveixen per crear riquesa", segons el SOC.

Les subvencions europees

Amb aquesta protesta, ha destacat Cañamero, els jornalers pretenen denunciar el fet que les subvencions que es reben d'Europa van a parar als grans propietaris i "no serveixen per crear riquesa, ni infraestructures ni indústries de transformació".

El SOC ja va ocupar aquesta mateixa finca l'any 2002 per denunciar la reforma del subsidi agrari i de la desocupació que va impulsar el Govern del PP.
(El Periódico/ 1 de maig- 2006)